Si un dels objectius de Mare Mar Fundació és el de recuperar elements singulars del nostre patrimoni marítim, al seu fons patrimonial hi figura el llaüt Boeres (ex Sete, ex Pilar, ex Virgen del Pilar), que n’és un dels projectes actius de la #MareMarFundació fent efectiva la seva recuperació i restauració.
Aquest centenari llaüt, serà la nau d’operacions per a realitzar la formació a la navegació tradicional dels futurs navegants. L’acció d’observació i investigació ambiental i tantes altres tasques que es hem fixat emprendre.
Anem a conèixer una mica més de la seva història. Construït al Port de Sóller a l’any 1920. Desconeixem quins Mestres d’Aixa el feren però si l’armador que l’encarregà, D. Guillem Colom Casasnovas, l’eminent científic solleric. Aquest sol fet l’hi atorga una singular vàlua històrica. Així doncs, farem que la magnífica tasca d’aquest immens geòleg mallorquí, on encara les seves investigacions figuren com a llibres de referència a moltes universitats del món, sigui posada en valor i transmesa a la següent generació per a continuar amb l’aprenentatge.
Altres històries més quotidianes l’envolten en els seus 100 anys d’existència. En la dècada dels anys 50 del segle passat, la base naval militar del port de Sóller comptava amb una traginera del cantàbric de rem per a regates. Els al·lots i joves de mar del port solleric, no es deixaven intimidar i armaren un llaüt per a fer-los front. Aquest llaüt és el mateix que ara hem restaurat. Segons ens han contat, els pescadors i mariners sollerics els hi plantaren molta cara als militars, guanyant-los moltes d’aquestes regates.
Observeu bé les imatges adjuntes, per a veure, no sols la determinació dels sollerics, sinó també com era el port abans de la seva massiva urbanització.
Aquest llaüt va ser rescatat de la seva destrucció i el seu darrer patró Antoni Jofre (Topa), ja fa anys el va cedir a Bartomeu Rosselló i Boeres que va començar a restaurar-lo. En el transcurs de la restauració inicial, el Consell de Mallorca llançà un concurs públic per a que l’Escola de Mestres d’Aixa pogués destinar certes ajudes constructives. Aquest llaüt va ser el guanyador y gràcies al bon saber fer dels mestres del Consell, la seva fase principal de restauració va ser conclosa amb molt d’encert.
La restauració del Llaüt Boeres (1920-2020), Mare Mar Fundació. Documental.
En 10 min. us anem a explicar una espipellada d’una història que ja té més de 100 anys. Recuperant i restaurant el llaüt que l’any 1920 feu construir l’eminent científic solleric, D. Guillem Colom Casasnovas.
Retrobam no sols un bastiment meravellós del nostre patrimoni marítim, sinó moltes més històries. El seu últim patró #AntoniTopa, immensa persona amb tota una vida lligada a la mar, ens obre una finestra a tot un univers mariner. Ple de vivències, històries de pescadors i contraban. Històries de vida, del que som, d’on venim, pura essència mediterrània. Gaudiu-ne
Gràcies Alvent Produccions i en especial al periodista Pere Sánchez per tan magnífic treball, que des de l’any 2016 fins avui, ha sabut condensar tan bé tot el procés en aquestes imatges.
Endavant, amolleu amarres, desplegueu veles, naveguem!
Formulari de pagament:
Vols sumar-t’hi? Enrola’t i vina a navegar-hi?
Fase final de restauració del llaüt Boeres. Campanya per la seva arboradura i motorització elèctrica.
El bateig de mar del Llaüt Boeres
Un llaüt històric torna a besar la mar.
El feu construir, al Port de Sóller, l’eminent científic D. Guillem Colom Casasnovas al 1920.
El 28 d’abril fou el seu nou bateig. 10:30h al Parc de la Mar.
L’apadrinaran els directors generals del Govern de les #IllesBalears @PepMalagrava i @Antoni_Vicens. El #llaütBoeres de @maremarfundacio és patrimoni viu per un futur sostenible i arrelat a la Mediterrània