Els illencs, de les Balears i les Pitiüses, tenim saladina a la pell de l’ànima. Vivim i ens sentim emparats, protegits, a voltes aïllats preventivament, per la Mare Mar Mediterrània, ben aferrats a la roqueta com a pegellides. Durant segles, generació rere generació hem tingut una vital missió: desenvolupar-nos com a societat mantenint especial cura del nostre fràgil entorn, tant terrestre com marí. Per això ha existit una intensa activitat d’expedicions marítimes que al llarg de la història han condicionat el nostre desenvolupament econòmic, mantenint també l’equilibri en l’arxipèlag.
El boom turístic dels anys 60 en endavant (S.XX) va suposar una dràstica transformació, aportant avanços i riqueses però també canviant per sempre més el nostre territori i societat. Sobretot pel que fa al consum de recursos naturals, molt incidents en l’entorn costaner, provocant forts desequilibris que ara l’amenaça del canvi climàtic s’encarrega constantment de recordar-nos.
Mare Mar Fundació sorgeix després de tota una vida d’acció compromesa en la defensa del medi ambient i territori, de la nostra cultura i de la particular forma illenca d’entendre el món. Hem decidit que la nostra coherència d’acció, el continuat i permanent esforç que hem portat de forma individual, humil i dins les nostres modestes possibilitats, tingui continuïtat més enllà del nostre particular pas per la vida i esdevingui un instrument, un corrent, unes energies que siguin útils a la nostra societat i a les generacions futures.
És per això que, la família formada per Omaira Montiel Soler i Bartomeu Rosselló i Boeres, decideix llegar les seves energies i patrimoni en la constitució de la Mare Mar Fundació. Les seves accions en defensa del medi marí i la seva biodiversitat a través de l’entesa del llegat cultural ancestral adquirit, han de servir pel bé públic i comú.
Som una organització genuïnament illenca, que encara ha pogut viure i veure com els seus padrins eren veritables cuidadors del medi, recicladors, ecologistes autèntics, sense saber-ho. Les generacions següents, enlluernades per un “suposat progrés a base del monocultiu productiu turístic”, arrosseguen un consum irreversible de recursos naturals, generador de les severes conseqüències que hores d’ara patim. Per això cal recuperar la seva essència i saviesa lligada a l’entorn, però amb la mirada i tecnologia del futur.
La nostra generació té el deure i l’obligació d’actuar front el major dels reptes, estem al davant de la major amenaça que la Humanitat haurà experimentat en tota la seva història i existència: l’efecte del canvi climàtic al planeta, que ella mateixa ha provocat amb la seva activitat de consum i desenvolupament a base de combustibles fòssils.
Sempre hem defensat que “mallorquí és qui estima i defensa aquesta terra”, vingui d’on vingui. Fonamental però, és entendre el que significa ser fills i cuidadors de la Mediterrània, des del màxim respecte i coneixement, ja que és l’únic instrument de lluita que tenim els illencs per fer front a les amenaces del canvi climàtic global. “Think global act local”.
L’únic que tenim i que encara no coneixem prou, és la mar. Element d’on sorgí la vida i que és capaç de mantenir-la. Medi essencial per tal d’assolir i permetre la nostra pròpia supervivència i la de la resta d’espècies. Sols la nostra decidida i responsable acció podrà garantir-ne la seva vital conservació.
Ens hi adrecem com si estiguéssim al paleolític, com a caçadors i recol·lectors, explotant fins a l’extenuació dels recursos, a més de contaminar irremeiablement. Al neolític, l’home va inventar l’agricultura per així poder alimentar a la població. Ara, en aquest canvi d’Era, l’home mira cap al cel, cap a altres planetes, segurament per a cometre els mateixos errors. Ha arribat el moment d’autocentrar-nos amb el que desconeixem d’aquest: la mar. Cal ser cultivadors i preservadors del vital medi marí. Mare Mar Fundació neix per a materialitzar el procés de trànsit cap a aquesta nova Era, des del nostre referent cultural i essència.
Els fundadors
La presidenta i cofundadora de Mare Mar Fundació: Omaira Montiel Soler.
Persona rigorosa, estrictament meticulosa i responsable. Professional de reconeguda trajectòria dins del seu sector i àmbit laboral com executiva i gerent a Balears d’una societat d’actuació internacional. Discreta i compromesa. Gran defensora i enamorada de la mar i d’aquesta illa.
El vicepresident i cofundador de Mare Mar Fundació: Bartomeu Rosselló i Boeres.
Enginyer expert en acústica aplicada (www.acusticaindustrial.com , www.avalua.eu). Pèrit judicial acreditat en acústica a Balears. Tècnic redactor de normativa de regulació de la contaminació acústica, treballant actualment en l’impuls de la regulació de l’acústica subaquàtica. Co-autor del llibre “Derecho al Silencio (herramientas técnico-jurídicas contra el ruido)”. Pioner al sector amb més de 25 anys d’especialització amb projectes executats de referència internacional.
Mostra més ...El patronat de Mare Mar Fundació:
secretària, Alicia López Vassie
patrona, Eva Basalo
patró, Antoni Bennàssar Vicens
patró, Joan Forteza i Cortès
patró, Cristòfol Soler i Cladera
patró, Esteve Montoliu i Martí
responsable jurídic, Francisco José Ojuelos Gómez